Narastek iz prosene kaše z jabolki

Že kar nekaj časa sem premišljevala kako bi naredila nekaj sladkega iz prosene kaše, vendar da ta ne bi bila opazna. Namreč pri nas v družini nihče ni najbolj navdušen nad proseno kašo. Ko pa sem naredila tale narastek se je mnenje o njej spremenilo.

Sestavine:
– pribl. 200-250 g prosene kaše
– 1 l (lahko tudi manj) rastlinskega mleka ali vode (lahko vsakega pol)
– ščepec soli
– 3 večja olupljena in naribana jabolka
– pest rozin (po želji lahko tudi drugo sadje)
– 5-6 žlic kokosovega sladkorja (ali po okusu) lahko tudi rjavega
– 2 žlici kokosove maščobe
– 2 žlici ruma
– žlička cimeta
Priprava:
Proseno kašo skuhamo v mešanici mleka in vode ter rahlo osolimo. Če damo liter tekočine, bo masa bolj redka in bo narastek, ko bo pečen, potreboval tudi nekoliko dlje časa, da se strdi. Če damo tekočine manj, bo morda bolj trd, a se bo prej strdil. Vendar pozor če je več tekočine je narastek bolj sočen!
Ko je kaša kuhana, ji primešamo vse ostale sestavine in maso zlijemo v namaščen pekač. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Narastek pečemo približno pol ure.
In narastek je končan!
Narastek iz prosene kaše z jabolki
Vir: Zupan Sara. 2014. Sladostrastnica. http://sladostrastnica.blogspot.si/ (16. 3. 2016)